Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Wróć do przepisów

Ciasto czekoladowe w kubku

  • Stosunek ketogenny 2,5:1
  • LICZBA PORCJI: 2 porcje
  • CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
  • CZAS GOTOWANIA/PIECZENIA: 1 minuta 30 sekund

Przepis na 2 porcje. 1 porcja dostarcza:

18,2 g
tłuszczu ogółem
3,2 g
MCT
6,2 g
białka
2,4 g
węglowodanów
226 kcal
energii

KROK 1.

Utrzyj w misce masło z granulowanym słodzikiem.

KROK 2.

Dodaj proszek do pieczenia, czekoladę w proszku, mielone migdały, MCTprocal i mieszaj do połączenia się składników.

KROK 3.

Dodaj jajko i wodę, a następnie starannie mieszaj, aż uzyskasz konsystencję ciasta.

KROK 4.

Dodaj K.Yo i ponownie wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.

KROK 5.

Pokryj wnętrze 2 niewielkich kubeczków (o pojemności około 100 ml) sprayem zapobiegającym przywieraniu ciasta lub olejem w sprayu. Podziel masę równo pomiędzy obydwa kubki.

KROK 6.

Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przy wysokim ustawieniu mocy przez 1 minutę i 30 sekund.

KROK 7.

Przed podaniem odstaw do ostygnięcia.

Propozycje podania

 

Dodaj owoce jagodowe lub śmietankę 

Aby nadać ciastu czekoladowo-pomarańczowy aromat, przed wstawieniem do mikrofalówki dodaj 2-3 krople esencji pomarańczowej.
 

K.Yo™ i MCTprocal® są środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia medycznego, które można stosować wyłącznie pod nadzorem lekarza. Te przepisy zostały opracowane specjalnie z myślą o osobach stosujących dietę ketogenną. Informacje na temat zawartości alergenów i inne informacje o produktach znajdziesz na etykietach. Pamiętaj, żeby skonsultować się z dietetykiem, który doradzi ci najbardziej odpowiednie dla ciebie przepisy.

  • 10 g masła
  • 5 g granulowanego słodzika bez wartości energetycznej
  • 2 g proszku do pieczenia bez węglowodanów
  • 1 g czekolady w proszku
  • 20 g mielonych migdałów
  • 10 g MCTprocal
  • 20 g jajka, roztrzepanego
  • 10 g wody
  • 50 g K.Yo o smaku czekoladowym